Annons:
Etiketterdistansvännervännervänskapartiklar
Läst 135 ggr
Undertaker
2022-07-23, 23:37

Att hitta vänner

Det flesta har antagligen upplevt hur viktigt det ibland kan vara att ha en bra vän. En vän är någon man kan uppleva saker med, anlita hemligheter och få råd i diverse situationer. Nu för tiden finns det en lång lista med möjligheter för att hitta vänner men trots det så tycker många att finna vänskapen kan vara svårt.

Här kommer lite olika tipps och förslag på vad man kan göra för att hitta vänner, oavsett om man är en öppen eller mer tillbakadragen person. Viktigt är att man aldrig glömmer att det är en tidsfråga och man inte kan sitta och vänta på att någon ska ”fasta i nätet”. Det kräver tid, mod och lite tur för att finna en bra vän.

Några allmänna tipps för alla åldrar:

 • Ta initiativ:
  Om du har träffat någon som du gärna skulle vilja lära känna mer, vänta då inte på att hen skriver utan ta första steget och skicka ett sms eller fråga personen om hen vill hitta på något. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.
 • Försök vara modig:
  Att vara modig handlar egentligen inte bara om att våga ta första steget men också att ge sig ut på okänt vatten. Våga fråga någon du nyss lärt känna eller knappt känner på en ”kompis-dejt”, ni kanske till och med vill passa på att testa något nytt eller våga er på den andres hobby?
 • Våga säga ja:
  När någon vill umgås eller hitta på något så kan man alltid passa på att tacka ja. Det är sällan man har något att förlora på det hela. Det är både en möjlighet att umgås med någon du redan känner samt att kanske träffa nya personer.
 • Ta till hjälp:
  Fråga vänner, familj och släkt ifall det känner någon som du skulle kunna umgås med.
 • Prova något nytt:
  Ett bra sätt för att lära känna andra är att vara med på olika kurser, event och liknande. Det behöver inte alltid gå över ett av dina intressen utan kan vara en möjlighet att testa något nytt samt lära känna nya människor. Särskilt på sommaren brukar det finnas många olika aktiviteter både för barn och vuxna.
 • Använd tillgänglig teknik:
  Nu för tiden finns det en hel del olika forum, plattformar och sociala nätverk man kan använda sig av för att både hitta folk med liknande intressen eller personer du kanske aldrig skulle ha kommit i kontakt med annars. Samtidigt som tekniken ger nya möjligheter, så finns det tyvärr alltid en viss risk med det hela. Tänk på att vara försiktig med den information du ger och träffa personen bara i en säker miljö när du känner dig trygg och redo. Barn ska alltid ha en vuxen som godkänt till träffen och vet vart den är.
 • Var öppen:
  Ibland finner man även en udda vänskap där man minst väntar den. Du kanske hjälpte den äldre grannen att få upp matvarorna för trappen eller städade hemma hos grannen med brutet ben för att sedan börja umgås mer med den personen. Vänskap har inga gränser när det kommer till ålder.

Tips för barn:

 • Skolan:
  Beroende på hur stor skolan är, så kan ett alternativ vara att hitta folk i andra klasser att umgås med. Man kanske inte hittar någon i klassen som man klickar med? Då får man försöka finna kontakten klassövergripande eller kanske till och med på andra skolor. Det går att göra över sociala medier, genom att bara våga gå fram och prata med någon eller genom olika aktiviteter som skolan organiserar.
 • Hobby:
  Många sysslar antagligen med något efter skolan. Det kan vara ett bra tillfälle för att hitta någon att umgås med, framför allt om aktiviteten tar mycket tid. På så sätt kan man umgås med vännen samt göra något båda uppskattar och även träffas utanför.
 • Spel:
  Ett sätt som kan vara effektivt för att träffa yngre personer men även en hel del vuxna är online-spel. Många spel erbjuder chattfunktioner och vissa till och med möjligheter att prata. Tänk på att inte bryta mot spelets regler när det gäller delandet av information och var försiktig.
 • Ute:
  Något som kan vara ett roligt sätt att lära känna andra jämngamla på är att låta dem vara med. Är man ute och leker eller cyklar, etc. så kan man alltid fråga något barn som kanske nyfiket kollar på om hen vill vara med. Även om det kan vara svårt att hålla kontakten så kan man så lära känna någon som man kan hitta på saker med.

Tips för vuxna:

 • Jobbaktiviteter:
  Vissa jobb brukar kunna ha olika aktiviteter då och då, allt från tävlingar till grillfester. Också om det kan vara skönt att komma bort från kollegorna och kunna släppa arbetet helt så kan dessa evenemang vara en möjlighet att lära känna personer man inte brukar jobba med.
 • Gamla intressen:
  Ett bra sätt för att finna andra att umgås med är att återuppta en gammal hobby eller utveckla sig inom en man håller på med. Man kan leta efter kurser eller skapa sina egna för att finna personer i alla åldrar.
 • Hjälpprojekt:
  Om man brinner för att hjälpa andra så är listan med erbjudanden lång. Det kan vara allt från att dela ut mat till äldre personer till att hjälpa på djurhem eller i andra organisationer. Man gör då dels en bra sak, dels att man kanske finner någon man kan umgås mer med.

Obs! Var försiktig när du lär känna någon online och gör aldrig något du känner dig obekväm med. Man kan även alltid be familj, vänner eller liknande om hjälp ifall man känner sig osäker med någon man stött på online. Tänk även på att träffa främmande personer i en trygg miljö och se alltid till att någon vet vart du är om du ska träffa någon du lärt känna online. Tänk även på att inte vara påträngande eller tvinga dig på någon när ni träffas första gången. Det upplevs som obehagligt oavsett om personen i sig gillar kroppskontakt eller inte. Ge även din samtalspartner rum att gå undan ifall hen känner sig obekväm.

Att tänka på när man träffar någon för första gången.

Att tänka på när man umgås med andra.

//Neo 🏳️‍⚧️🏳️‍🌈 (hen/hens)

"Not all who wander are lost." - J.R.R. Tolkien


Värd för Autism, Gitarrer, Teckning och HBT iFokus.

Medarbetare på Tonåringar iFokus.

Tillfällig medarbetare på Barnlöshet iFokus.

~ Instagram teckning

~ Instagram fotografering

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
 • Redigerat 2022-07-23, 23:37 av Undertaker
 • Redigerat 2023-06-20, 10:25 av Lilium
Annons:
CFIT
2023-07-30, 02:57
#1

Så länge du inte är vän med dig själv kommer du heller inte finna andra vänner.

Zefirka
2023-08-01, 11:25
#2

#1: till den som anmälde denna kommentar.

Jag ser ingen anledning att anmäla denna kommentar. Varför anmälde du?


Mvh. / Zefirka

Hon/henne

Medarbetare på barnens, akvarium, skojigheter och vänskap ifokus


CFIT
2023-08-16, 23:48
#3

#2: ❤

Calcifer
2023-08-19, 23:29
#4

#1: Det där stämmer helt enkelt inte. Det är som att säga "om du inte älskar dig själv kommer ingen annan älska dig heller". Det är kategoriskt inkorrekt. Jag har vänner, och har alltid haft det, även genom de perioder jag verkligen hatat mig själv och verkligen inte varit vän med mig själv.

Gissar att den som anmälde gjorde det för att säga "jag håller inte med", vilket funktionen naturligtvis inte är till för och ingen ursäkt. Men det vore en logisk förklaring till varför det fått en anmälan - men det bryter inte mot några regler bara för att man inte håller med.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Upp till toppen
Annons: