Annons:
Etikettervännervänskapartiklar
Läst 217 ggr
[EM_L]
2022-05-18, 23:42

Var rädd om dig när du träffar andra

Att vilja bryta ensamhet och isolation är ingen dålig ide. Det är ett stort steg och jag ser verkligen upp till alla som försöker göra en positiv förändring i sitt liv. Däremot så är allt inte solsken och regnbågar och det är väldigt viktigt att du prioriterar din egna säkerhet när du träffar andra människor. I denna tråden kommer vi gå igenom viktiga saker att tänka på.

På internet ser vi oftast inte varandra och det är väldigt lätt att ljuga om ålder och identitet. Det är lätt att stjäla bilder och påstå att man är någon annan och tyvärr är detta saker som förekommer relativt ofta. Detta innebär självklart inte att alla är en bluff, långt ifrån alla är det. Men man ska vara rädd om sig själv för risken finns.

Dina personliga uppgifter

Var alltid rädd om dina personliga uppgifter. Det spelar ingen roll vem det är som kontaktar dig, om någon påstås vara en Sajtvärd eller grundare av iFokus - om de skulle fråga efter något känsligt så ska du aldrig svara på det.

Vad räknas som en personlig uppgift? Det kan vara allt som kan sätta dig i fara. Din adress, din identitet, bankkort, ditt personnummer, dina lösenord. Ge heller aldrig ut telefonnummer till främlingar det första du gör och innan du delar med dig av din e-post eller liknande se alltid till att den e-posten inte har för många känsliga uppgifter aknytet till den.

Ett exempel på känsliga uppgifter aknytet till e-postadresser vore om du har ett unikt namn, vi hittar på något… Vi säger att du heter Mariella Dahlquist och din epost är xx.mariella.dahlquist2003@hittepåadress.se. Den e-posten innehåller hela ditt namn och födelseadress och det blir väldigt lätt att hitta dig på google. När man skapar ett konto hos vissa e-post tjänster kan man ange vilken stad man bor i och andra känsliga uppgifter, dubbelkolla så att du inte glömt bort att du angav det när du skapade ditt konto.

Detta tips gäller dock inte enbart känsliga uppgifter. Du behöver inte ens svara på vanliga mundana frågor om du inte vill det. Det spelar ingen roll om de bara frågar efter din hårfärg eller favoritlåt - allt du skriver och delar med dig av ska kännas bekvämt och rätt.

Din ålder

Är du minderårig så kan saker vara ännu jobbigare. Trots att vuxna människor ska se efter minderåriga och vara en trygghet finns det tyvärr många vuxna som inte gör det. Äldre människor som försöker kontaktar minderåriga ska man alltid se upp med. Pratar du med en vuxen och de frågar konstiga saker ska du avbryta kontakten omedelbart. Har de ett överdrivet stort intresse av vad som händer i ditt liv och börjar lägga sig i ditt liv så ska du också blocka dem.

Det förekommer också vuxna människor som ljuger för att träffa minderåriga. Som minderårig får du vara försiktig med hur mycket du säger om dig själv och så fort någon ger dig dåliga vibbar - även om de själva utger sig för att vara minderåriga - så sluta prata med dem. Du har ingen skyldighet att svara på någon, särskilt inte människor som ger dig en dålig känsla.

Det bör också nämnas att så fort sexuella saker tas upp i en privatchatt och du inte känner människan är det väldigt viktigt att du avbryter kontakten och kontaktar en vuxen.

När är det säkert att börja prata om mer privata saker?

Det ska kännas tryggt först och främst. Man vill gärna veta att personen bakom skärmen är legitim. Kanske kan ni voice-chatta eller webcama på discord eller skype.

Var dock alltid noggrann med telefonnummer. När man googlar telefonnummer har vissa det knytet till sitt namn och då kan man få fram en persons adress, namn och hela rubbet. Har du inte nummret kopplat till ditt namn så är det bättre om och när du vill dela ditt telefonnummer.

Att träffa någon säkert

Om du känner dig bekväm nog att träffa personen så bör säkerhet ändå finnas. Även om du har kunnat bekräfta deras identitet så skadar det aldrig att ta extra försiktighetsåtgärder. Träffa aldrig en person i deras hem eller på ett avlägset ställe. Ställen som är bra att träffas på kan vara parker, caféer, köpcentrum, eller gym. Träffas alltid på dagen och helst när det är mycket människor ute. Många gånger kan det kännas tryggt att ta med en kompis.

Är du minderårig eller väldigt ung så tala om för någon vuxen eller en vän vem ni ska träffa och vart! T ex vilket café ni ska gå till.
Håll gärna lite kontakt via telefon, så att den personen vet hur det går, eller kan komma och hämta dig, om det inte känns bra.

När du sedan börjar umgås med denna människan så rekommenderar jag att ta det lugnt och känna in dem innan du bjuder in dem eller tackar ja till att besöka deras hem. Det är alltid okej att avbryta kontakten till människan närsom av vilken anledning som, det ska vara givande för dig. Försöker de hålla kvar dig genom skuldbeläggning eller andra jobbiga metoder så är det desto viktigare att du aktivt tar bort dem. Här är en lista på röda flaggor man bör undvika när man försöker bygga nya relationer

Viktigaste rådet:

Gör aldrig något som du känner dig obekväm med, det spelar ingen roll om andra tycker det är mesigt eller löjligt. Lyssna alltid på dig själv och dina känslor för trots allt så gör du detta för din skull.

Ta hand om er alla och var försiktiga 🌸

Artikel skriven av Tismon med tillåtelse att använda mig av artikeln och publicera på Vänskap iFokus.

  • Redigerat 2022-05-18, 23:45 av [EM_L]
  • Redigerat 2023-06-20, 10:26 av Lilium
Annons:
Liz85
2022-05-19, 19:49
#1

Ett till tips när det gäller att träffa nån man aldrig träffat, be någon av dina föräldrar ringa dig en liten stund efter avtalad tid.

Jag fick kontakt med en tjej på ett forum och hon frågade en kväll om vi inte kunde ses, hon behövde det.

De sakerna jag gjorde:

  1. Såg till att vi möttes på en neutral, upplyst öppen plats mitt i city = på torget i vårt fall.
  2. Jag bad min far att ringa mig 10 min efter vår avtalade mötestid. Som en extra trygghet/säkerhet.

Nu visade det sig att hon var en helt vanlig tjej med lite behov av att träffas irl. Men den där backupen om det inte skulle varit så, fanns ju där hemma.

  • Redigerat 2022-05-19, 19:49 av Liz85
[I_love_iller1]
2022-07-18, 18:23
#2

Bra skrivet båda två 👍

EquusCaty
2022-07-19, 12:13
#3

Bra skrivet


"Ingen kan allt, men alla kan något

1000% hästtjej du hittar mig i stallet :D

//Lisa
Amira🫶🏻
Nebo Rooney❤️
Rock house Pocahontas⚡️
Lisselan sugar🎸
Shane Birkemose❤️‍🔥
Taumore Lady Jane❤️‍🩹
Taumore Fortnite🤘🏻

[EM_L]
2022-09-16, 10:55
#4

Puttar upp :)

Anonym#10
2022-09-24, 18:52
#5

Börjar inse att jag och min bästa vän kanske inte borde hänga något mer… tack för listan bra skrivet!


//nån

Zefirka
2023-06-30, 09:17
#6

Putt upp!


Mvh. / Zefirka

Hon/henne

Medarbetare på barnens, akvarium, skojigheter och vänskap ifokus


Annons:
Upp till toppen
Annons: